VYBRANÁ FINANČNÍ A POJISTNÁ RIZIKA PENZIJNÍCH POJIŠTĚNÍ - Kabátek, Jan; Janeček, Martin; Marcínek, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tato práce zpracovává cashflow model pro dobrovolné penzijní pojištění. V první části je vysvětlení základních pojmů z oblasti důchodových systémů a životních pojištění. Ve druhé části práce je detailní popis cashflow modelu a s ním souvisejících výpočtů. V poslední části je modelování různých scénářů potenciálního budoucího vývoje a ocenění jejich rizik k 31.12.2021. Ve scénářích je pohled na vývoj úrokových a diskontních měr, stornovosti, úmrtnosti a jejich některých kombinací. Úmrtnost je modelována odstraňováním vlivu některých nejčastějších příčin smrti v České republice a úrokové míry.
Vedoucí práce: Martin Janeček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses