Kvalitativní analýza výsledků hledání vybraných vyhledávačů - Mikula, Martin; Syrovátková, Jana; Maršík, Vilém; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tato diplomová práce je kvalitativní analýzou výsledků hledání webových vyhledávačů Google, Brave a Seznam. Obsahuje teoretické přístupy k analýzám vyhledávačů se zaměřením na rozdíly mezi kvantitativními a kvalitativními analýzami. Z této dílčí analýzy je vyvozeno, že kvantitativní analýzy mají velký nedostatek v kontextu zkoumání výsledků vyhledávání na internetu. Kvantitativní analýzy zkoumají tisíce výsledků, což není reprezentativní většiny uživatelů. Další dílčí analýza zkoumá nejznámější internetové vyhledávače a vysvětluje volbu vybraných vyhledávačů pro hlavní analýzu. Metodologie je současné zadání termínů do všech vyhledávačů a kvalitativní analýza prvních 10 výsledků pro každý vyhledávač. U každého výsledku jsou sledovány následující aspekty: jazyk termínu, jazyk výsledku, postoj výsledku k danému tématu, přítomnost reklamy, přítomnost clickbait ve výsledku a zastaralost výsledku. Analýza ukázala, že Brave není optimální vyhledávač pro hledání v českém jazyce, Google nevrací extrémně kontroverzní výsledky a Seznam často vrací zastaralé a neaktuální výsledky.
Vedoucí práce: Jana Syrovátková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses