Měření efektivnosti evropských zdravotních systémů a jejich připravenost na pandemii covidu-19 - Netolický, Lukáš (2022)
Tato práce se zabývá měřením efektivnosti zdravotních systémů evropských zemí použitím metody analýzy obalu dat (zkráceně DEA). Metoda DEA je specifická metoda používaná pro hodnocení efektivnosti jednotek. Teoretická část práce popisuje základní principy metody analýzy obalu dat a představuje konkrétní DEA modely včetně jejich modifikací. Zároveň obsahuje popis současného stavu evropských zdravotních systémů. Praktická část obsahuje výpočet efektivnosti evropských zdravotních systémů pomocí konkrétních DEA modelů popsaných v teoretické části. V závěru práce je zhodnocena efektivnost a připravenost evropských zdravotních systémů na pandemii nemoci covidu-19.