Řízení výkonnosti ve veřejných nemocnicích - Krupička, Josef (2022)
Veřejné nemocnice jsou v prostředí českého zdravotního systému klíčovými subjekty ovlivňujícími systémovou výkonnost, jejíž relevance se v posledních letech zvyšuje. Na tento vývoj práce reaguje předmětem zkoumání, kterým je praxe institucionálního řízení výkonnosti v prostředí českých veřejných nemocnic s akcentem na identifikaci příležitostí ke zvýšení kvality této praxe. Prostřednictvím hloubkové literární rešerše práce blíže identifikuje relevantní aspekty pro řízení výkonnosti v prostředí veřejných nemocnic, jejichž vliv na podobu řízení výkonnosti v prostředí českých veřejných nemocnic je následně zkoumán prostřednictvím realizace tří empirických šetření a využití kombinovaného vědeckého přístupu. V kombinaci s poznatky z literatury nastiňují výstupy šetření obraz praxe řízení výkonnosti v českých veřejných nemocnicích potýkající se zejména s výzvami slabé kvality výkonnostní informace, nízké kredibility měření výkonnosti, problematické komunikace řízení výkonnosti a nedostatečné kvality interních informačních systémů. Závěr práce diskutuje v kontextu poznatků z literatury možná řešení těchto oblastí, která cílí na zvýšení kvality praxe řízení výkonnosti a posílení kapacit organizačního učení, jejichž rozsah je pro rozvoj kvalitativní stránky řízení výkonnosti klíčový.