Získávání profesní způsobilosti u odborníků - Hamouzová, Barbora; Bedrnová, Eva, 1946-; Pauknerová, Daniela, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2014)
Tato disertační práce se zabývá získáváním profesních dovedností u odborníků se zaměřením na odborníky z oboru lékařství a vysokého školství. Předmět této práce lze v kontextu s úvodní teoretickou specifikací a analýzou odborné literatury vymezit jako provedení empirické analýzy metod profesního vzdělávání lékařů a akademických pracovníků, dále identifikaci nejpřínosnějších metod pro lékaře s praxí do tří let včetně a lékaře s praxí nad dvacet let včetně a zároveň akademických pracovníků s praxí do tří let včetně a akademických pracovníků s praxí nad dvacet let včetně. Dále se práce zabývá vlivem pohlaví na přínosnost jednotlivých vzdělávacích metod a komparací s výzkumy provedenými na podobné téma ve světě. Jako metodického nástroje je v práci využito dotazníkového šetření, zaměřujícího se na analýzu vnímání přínosnosti jednotlivých vzdělávacích metod. Z výsledků našeho šetření vyplynulo, že lékaři s praxí do tří let včetně získávají své profesní dovednosti pomocí práce se zkušenějším kolegou, jejich starší kolegové s praxí nad dvacet let včetně se nejvíce profesně učí na pracovišti. V případě akademických pracovníků s praxí do tří let včetně se jedná o metody spolupráce s odborníkem, který není přímo kolegou na pracovišti, což shodně potvrzují i jejich starší kolegové s praxí nad dvacet let včetně. V případě lékařů má pohlaví vliv pouze na metodu práce se zkušenějším kolegou a konzultaci s kolegy. Stejně je tomu u akademických pracovníků, kde se jedná též o dvě metody mající vliv na vnímání přínosnosti u mužů a žen a to na metodu učení mladších kolegů a práci se zkušenějším kolegou.
Vedoucí práce: Eva Bedrnová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor disert. práce]; disertace; dissertations