Private equity ve střední a východní Evropě - Jurek, Martin; Sato, Alexej, 1952-; Černohlávková, Eva, 1936-2016; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Fondy soukromého kapitálu -- private equity a venture kapitálu (VC/PE) -- se z globálního hlediska řadí k jedněm z největších nebankovních zdrojů kapitálu střednědobého až dlouhodobého typu. Hlavním cílem této práce je identifikace specifik private equity z evropské perspektivy a zhodnocení historického i aktuálního vývoje v kontextu regionu střední a východní Evropy (SVE). V souvislosti s uvedeným hlavním cílem byly stanoveny následující tři hypotézy. Hypotéza 1: Vliv VC/PE investora na fungování financované společnosti v průběhu realizační fáze působí pozitivně na výkonnost financované společnosti. Hypotéza 2: Vliv VC/PE investora na fungování financované společnosti v průběhu realizační fáze působí pozitivně na internacionalizaci financované společnosti. Hypotéza 3: Zvýšení internacionalizace financované společnosti v průběhu realizační fáze působí pozitivně na výkonnost financované společnosti. I když tematika private equity není pro region SVE neznámým pojmem, jeho základní terminologie není ucelená. Z tohoto důvodu se první kapitola zabývá vymezením primárních pojmů. Pro lepší porozumění fungování private equity je dále představen jeho historický vývoj včetně klasického modelu private equity fondu a systematizace dělení. Teoretický základ pro sestavení jednotlivých parametrů empirického výzkumu uvádí druhá kapitola. Popisuje oblasti působení investora ve financovaných společnostech a vliv na jejich výkonnost a internacionalizaci. Soukromý kapitál je nedílnou součástí finančního trhu a jako takový je ovlivňován jeho aktuálním vývojem a souvisejícími legislativními změnami. V této spojitosti představuje třetí kapitola podporu private equity z veřejných zdrojů, legislativní a daňové úpravy v ČR, které se jej dotýkají. Analytická část práce je rozložena do dvou posledních kapitol. Čtvrtá
Jedná se zejména o specifika v oblasti zdrojů private equity fondů, zaměření investic a také výstupů z nich měřené vybranými ukazateli. Poslední kapitola uzavírá práci konfirmační faktorovou analýzou a statistickým testování výše uvedených hypotéz. Hlavní přínosem práce jsou výsledky získané z modelu popisujícího postavení VC/PE investora v souvislosti s výkonností a internacionalizací financovaných společností obsahující statistické testování formulovaných vztahů. Dalším přínosem jsou pak závěry analýzy specifik VC/PE v regionu SVE.
Vedoucí práce: Alexej Sato
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor disert. práce]; disertace; dissertations