Zdanění alkoholických nápojů ve skandinávských zemích - Novotná, Romana; Kubátová, Květa, 1952-; Morávková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Předmětem této diplomové práce je analýza systému zdanění alkoholických nápojů ve skandinávských zemích. Hlavním cílem práce je porovnat zdanění alkoholických nápojů ve skandinávských zemích se zdaněním ve zbytku Evropské unie. První část práce je teoretická a je zaměřena na definování pojmů daňová konkurence, koordinace a harmonizace daní. Součástí je i samotná úprava harmonizace spotřebních daní z alkoholických nápojů vycházející ze směrnic Evropské unie. Druhá část se týká konzumace alkoholických nápojů a zabývá se historickým hlediskem, změnami ve struktuře spotřeby a ve výši spotřeby ve skandinávských zemích. Třetí část se zabývá zdaněním alkoholických nápojů, jeho vývojem a odlišnostmi ve skandinávských zemích v porovnání s ostatními státy Evropské unie. Ve druhé i ve třetí části je provedena analýza dat prostřednictvím testů statistických hypotéz a výpočtu variačního koeficientu. Čtvrtá část obsahuje zhodnocení. Práce je provedena metodami deskriptivními, výzkumnými, analytickými, komparativními a metodami matematické statisticky. Hlavním výstupem práce je zjištění, že u všech druhů zkoumaného alkoholu, kromě lihovin, existuje rozdílná (u tichého vína a meziproduktů dokonce velmi rozdílná) úroveň zdanění ve skandinávských zemích a v ostatních zemích Evropské unie.
Vedoucí práce: Květa Kubátová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses