Intrapodnikání a možnosti jeho rozvoje v českém prostředí - Barton, Monika; Srpová, Jitka, 1957-; Jarošová, Eva, 1955-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2013)
Tato dizertační práce se věnuje problematice intrapodnikání ve velkých podnicích České republiky a zabývá se zkoumáním prostředí a podmínek, které umožňují jeho rozvoj. Mapuje a analyzuje aktuální situaci v České republice jak na straně externích poskytovatelů služeb v oblasti rozvoje intrapodnikání, tak i na straně samotných velkých podniků. Teoretická část popisuje a vysvětluje problematiku intrapodnikání a jeho vztah ke klíčovým aspektům úspěšného řízení podniku -- ke konkurenceschopnosti, inovacím, firemní kultuře, strategii a v neposlední řadě i k lidem, kteří v podniku pracují a kteří mohou plnit roli intrapodnikatelů. Empirický výzkum se věnuje pochopení fenoménu intrapodnikání v kontextu českého prostředí a možnostem jeho rozvoje v rámci české kultury. Výsledky výzkumu potvrzují, že intrapodnikání je moderní sociální fenomén stavící na proaktivním přístupu zaměstnanců a že zároveň představuje kulturně citlivé téma. Kultura a prostředí podniku významně ovlivňuje způsoby rozvoje intrapodnikání. Model rozvoje intrapodnikání, který je vytvořen na základě výstupů výzkumu, obsahuje jako centrální prvek Důvěru. Mezi další identifikované kategorie patří Sebemotivace, Odvaha a Sdílení, které také mají zásadní vliv na rozvoj intrapodnikání. Návrh třístupňového rozvoje intrapodnikání s využitím principů heutagogiky by mohl napomoci snadnější implementaci intrapodnikání do českého podnikatelského prostředí.
Vedoucí práce: Jitka Srpová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor disert. práce]; disertace; dissertations