Docházkový a přístupový systém a jeho využití v podnikové praxi - Šimek, Jan (2014)
Diplomová práce se zabývá problematikou docházkových a přístupových systémů, jejich funkcí a důležitosti v podniku. Hlavním cílem je osvětlit dané téma jak IT odborníkům, tak i veřejnosti, které se snaží přiblížit úlohu vlastního systému, jeho zavedení a provoz v podnikové praxi. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. V první části je popsán historický vývoj sledování docházky jak z pohledu papírového a následně jeho nástupce softwarového řešení, tak i po stránce vlastního hardwaru. Dále jsou přiblíženy legislativní požadavky a omezení pro sledování pohybu zaměstnanců a záznamu docházky, kde je největším zdrojem samotný zákoník práce a úřad pro ochranu osobních údajů. Poté jsou představeny novinky současných docházkových a přístupových systémů. V druhé části je uveden samotný postup výběru a nasazení konkrétního docházkového systému, jeho konfigurace a provoz. Ten je detailně popsán v příloze diplomové práce. Důraz je kladen především na srozumitelnost a snadné pochopení probíraného tématu, jeho dopady a výhody využití. Hlavním přínosem práce je sjednocení pohledu na danou problematiku, ucelení pohledu na vlastní systém a jeho důležitou roli jako samostatného systému kooperujícího s dalšími softwarovými a hardwarovými prostředky v podniku.