Komparace prvních československých pětiletek. Jejich vznik a realizace - Habr, Filip (2015)
Tato práce se zabývá prvními hospodářskými pětiletými plány v Československu. Tyto plány byly tvořeny jako centrálně plánované. Práce začíná popisem světové i domácí situace, jak z politického, tak i ekonomického pohledu pro pochopení následujících událostí. Následuje popis prvního plánu hospodářství a to dvouletému, který ještě nebyl vytvořen čistě v gesci komunistické strany, respektive pod vlivem sovětských poradců. Hlavní část práce se zabývá prvním a druhým pětiletým plánem, jeho vznikem, realizací, včetně problémů, kdy bylo nezbytné daný plán revidovat, co se dělo především v rámci druhého pětiletého plánu a shrnutím výsledku a odchylky od původního plánu. Závěr srovná dané pětiletky, čím si byly podobné a rozdílné, jaké chyby byly opakovány a zda v nich můžeme vidět, či nevidět paralelu.