Modely predikce finanční tísně s důrazem na tranzitivní ekonomiky - Čámská, Dagmar (2013)
Základním cílem této disertační práce je zhodnocení vypovídací schopnosti dosud existujících a vytvořených modelů predikce finanční tísně podnikatelských subjektů a ověření nadnárodní platnosti těchto modelů. Pro splnění základního cíle musí být naplněny cíle dílčí, což je v teoretické části především zmapování modelů používaných a vytvořených v České republice a dalších evropských ekonomikách, z nichž je důraz kladen především na dřívější tranzitivní ekonomiky. Tyto dnes již posttranzitivní státy prošly obdobným politicko-ekonomickým vývojem jako Česká republika, a proto predikční modely v nich vytvořené a používané by mohly být přenositelné i do prostředí české ekonomiky a českých společností, jejichž finanční zdraví a kondici posuzují. Praktická část je založena na vlastním výzkumu, který je věnován hodnocení vypovídací schopnosti predikčních modelů při aplikaci na podnikatelské subjekty České republiky rozlišené dle příslušnosti ke konkrétnímu podnikohospodářskému odvětví. Při vyhodnocování modelů je kladen důraz na skutečnost, zda se jedná o modely národní (české) nebo zahraniční.