Analýza vlivu otevřenosti zadávacího řízení na konečnou cenu veřejných zakázek - Slabová, Veronika (2015)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou vlivu otevřenosti veřejného řízení na konečnou cenu veřejné zakázky. Otevřenost veřejné soutěže je prezentována počtem podaných nabídek k veřejné zakázce a je poměřován s mírou úspory, tj. poměrem konečné ceny zakázky vůči její předpokládané hodnotě. Analýza je provedena na datovém souboru veřejných zakázek na stavební práce, zadaných v roce 2013, který čítal 5065 zakázek. Pomocí deskriptivní statistiky, korelační a regresní analýzy byl prokázán negativní vztah mezi změnou ceny a počtem nabídek zakázky, konkrétně s každou přidanou nabídkou dojde ke snížení ceny o 2,36% při použití lineárního regresního modelu. V závěru práce jsou na základě zjištěných skutečností uvedena doporučení pro praxi.