Teorie firmy - založení a existence firmy - Říha, Jakub; Šmíd, Jan, 1973-; Ježek, Tomáš, 1940-2017; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Hlavní téma této diplomové práce je Teorie firmy, proč jsou firmy zakládány a jak firmu vnímají ti, kteří ji zakládají, tedy podnikatelé. Hlavní otázkou pak je, jestli teorie, která staví teorii založení firmy na úspoře transakčních nákladů, odpovídá realitě, jaké jsou reálné důvody podnikatelů pro založení firmy a jaké možnosti budoucí podnikatelé mají. První část textu je zaměřena na analýzu ekonomické teorie, která se firmou zabývá, a myšlenky ekonomů, jejichž práce byly pro formování teorie firmy zásadní. Mezi průkopníky patří R.H.Coase a jeho následovatel, Hlavne O.E. Williamson, O. Hart a další. Výsledkem práce zmíněných autorů je teorie úspory transakčních nákladů jako hlavní příčiny zakládání firem, která je doplněna dalšími podpůrnými důvody. Následuje rozsáhlá právní analýza nejdůležitějších forem podnikatelských subjektů, především podmínek pro jejich založení. Tato část je důležitá pro pochopení rozdílů mezi právním a ekonomickým pojetí firmy. Nejdůležitější formy podnikání pro tuto diplomovou práci, kterým je zároveň věnováno nejvíce prostoru jsou OSVČ a společnost s ručením omezeným. Další část obsahuje rozbor transakčních nákladů, které ve firmě vznikají. Identifikujeme hlavní okamžiky, kdy transakční náklady vznikají a jaké proměnné je ovlivňují. Jelikož tyto náklady mají silně subjektivní charakter, je zde popsaný i příklad jak může situace vypadat v různých firemních strukturách. Poslední částí je dotazníkové šetření, které identifikuje hlavní důvody pro založení firmy tak, jak je vnímají samotní podnikatelé i nepodnikatelé. Výsledek podporuje závěry z předchozích kapitol definujících důvody pro založení firmy mimo teorii transakčních nákladů, které jsou důležité především pro další rozvoj firmy nikoli pro vznik samotný.
Vedoucí práce: Jan Šmíd
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses