Efekt konkurence na trhu osobní železniční dopravy v České republice - Švarc, Jiří (2012)
Za účelem reformy monopolní struktury železničního sektoru došlo v České republice k oddělení železničního provozu od železniční infrastruktury. Současná intenzita konkurence v segmentu osobní železniční dopravy zůstává i přes uvedenou organizační reformu značně limitovaná a na zajišťování provozu veřejné železniční dopravy jsou kladeny vysoké dotační požadavky. Diplomová práce se v rámci analýzy financování osobní železniční dopravy pokouší odhalit příčiny vysokých dotačních nároků a kvantifikovat potenciální úspory veřejných prostředků poskytovaných na provoz dálkové osobní železniční dopravy.