Možnosti měření udržitelného rozvoje na regionální úrovni - Kramulová, Jana; Macháček, Jaroslav; Švihlová, Dana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Tato práce se zabývá možnostmi měření udržitelného rozvoje na regionální úrovni. V teoretické části představuje kromě definic a vývoje tohoto pojmu i související koncepty a různé přístupy k udržitelnému rozvoji. Dále jsou diskutovány zdroje dat a vhodné vlastnosti ideálních indikátorů. V praktické části jsou představeny metody využitelné pro měření udržitelného rozvoje včetně omezení a možných problematických oblastí. Následně jsou tyto metody aplikovány na jednotlivé regionální úrovně dle klasifikace CZ-NUTS (úrovně NUTS 1 až NUTS 3 a také LAU 1 a LAU 2). V závěru práce jsou představeny nejvhodnější techniky k prezentaci výsledků. Cílem práce je posoudit a zhodnotit možnosti praktického využití především kvantitativních metod (statistických metod a modelovacích technik) pro analýzu a měření udržitelnosti rozvoje území a navrhnout nejvhodnější metody pro jednotlivé regionální úrovně. Práce odpovídá na tři výzkumné otázky, a sice: zda je jedna metodika vhodná pro všechny "regionální" úrovně; zda je vhodnější posuzovat udržitelný rozvoj z hlediska pilířového či kapitálového přístupu; a konečně zda je pro měření udržitelnosti vhodnější jeden souhrnný (kompozitní) indikátor nebo indikátorová sada zahrnující větší počet indikátorů.
Vedoucí práce: Jaroslav Macháček
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika - veřejná správa [obor disert. práce]; disertace; dissertations