Rozvojové krajiny a ich prístup k politike boja proti klimatickým zmenám - Hatalová, Michaela (2014)
Predkladaná diplomová práca analyzuje prístup a postavenie rozvojových krajín v medzinárodnej politike boja proti klimatickým zmenám, zameriavajúc sa na jednotlivé skupiny rozvojových krajín. Prvá kapitola vysvetľuje opodstatnenie a vývoj medzinárodnej klimatickej politiky, spolu s potrebou zapojenia rozvojových krajín. Druhá kapitola poskytuje teoretický prístup posudzovania záväzkov v rámci medzinárodnej klimatickej politiky na základe princípu spravodlivosti a zasadenie klimatickej politiky do konceptu trvalo udržateľného rozvoja. Kľúčovou časťou je analýza postavenia jednotlivých rozvojových krajín. Tretia kapitola prezentuje prípadovú štúdiu Číny.