Analýza trhu cestovních kanceláří v ČR a nákupního chování zákazníků CK - Čech, Robert (2013)
Hlavním cílem práce je návrh optimalizace nabídky zájezdů z hlediska přizpůsobení se nákupnímu chování zákazníků. Změna nákupního chování klientů bude interpretovat změny preferencí destinací, dopravy, stravy, ceny ale zejména informace, kdy a na jak dlouho klienti cestovních kanceláří nakupují dovolené a co je k tomu motivuje. V práci budou použity metody pozorování, dotazování, analýzy a komparace. Dále budou využívány statistické prvky. Nejdříve dochází v práci k analýze celkového trhu cestovních kanceláří a agentur, následováno změnami v nákupním chování na trhu. Dále jsou interpretovány výsledky dle dat cestovní agentury Invia, která je největší cestovní agenturou v České republice. Nejvíce užívanými zdroji pro tuto práci jsou data z Ministerstva pro Místní Rozvoj, Českého Statistického úřadu a společnosti Invia