Analýza trhu cestovních kanceláří v ČR a nákupního chování zákazníků CK - Čech, Robert; Musil, Martin, 1976-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Švanda, Pavel (2013)
Hlavním cílem práce je návrh optimalizace nabídky zájezdů z hlediska přizpůsobení se nákupnímu chování zákazníků. Změna nákupního chování klientů bude interpretovat změny preferencí destinací, dopravy, stravy, ceny ale zejména informace, kdy a na jak dlouho klienti cestovních kanceláří nakupují dovolené a co je k tomu motivuje. V práci budou použity metody pozorování, dotazování, analýzy a komparace. Dále budou využívány statistické prvky. Nejdříve dochází v práci k analýze celkového trhu cestovních kanceláří a agentur, následováno změnami v nákupním chování na trhu. Dále jsou interpretovány výsledky dle dat cestovní agentury Invia, která je největší cestovní agenturou v České republice. Nejvíce užívanými zdroji pro tuto práci jsou data z Ministerstva pro Místní Rozvoj, Českého Statistického úřadu a společnosti Invia
Vedoucí práce: Martin Musil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2015
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2015
Keywords: cestovní ruch; cestovní kanceláře; spotřebitelské chování; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; tourism; travel agencies; consumer behavior; master's theses