Vliv hustoty obyvatel na náklady poskytování veřejných služeb nakládání s komunálními odpady - Kuhnová, Hana (2013)
Svoz a sběr odpadu je jednou z nejvýznamnějších veřejných služeb poskytovaných obcí. Tento výdaj má významný vliv na rozpočet obce a proto je důležité znát faktory, které ho ovlivňují. Vedle dalších vlivů, zde může působit i jev nazývaný suburbanizace. Tento fenomén posledních let se projevuje rozšířením města do šířky, které je následováno snížením hustoty obyvatel. Carruthers a Úlfarsson (2008) ve své práci píší, že pro mnohé veřejné služby jsou náklady na jednotku, to znamená na osobu nebo domácnost, na výstupu vyšší u osídlení s nízkou hustotou, protože zde nelze využít úspor z rozsahu, které jsou dosažitelné, pokud jsou uživatelé soustředěni na jednom místě. Tato práce se snaží prověřit, zda tato hypotéza platí i pro české obce. Na datech ze sta obcí České republiky pro rok 2011 se podařilo prokázat, že pokud vzroste hustota obyvatel o 1 %, výdaje na svoz a sběr komunálního odpadu klesnou o 10,41 Kč na jednoho obyvatele.