Přirozený pohyb obyvatelstva v EU a jeho důsledky - Vaniš, Jakub (2013)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu demografických ukazatelů a jejich vývoj pro členské státy Evropské unie. Práce je tematicky rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola je teoreticky vymezena, a to za účelem dostatečného a podrobného vysvětlení všech základních pojmů. Druhá kapitola nabízí pohled na to, kde se v současnosti Evropa nachází z hlediska demografie. Kapitola třetí je úzce zacílena na vymezení důsledků přirozeného pohybu. V kapitole poslední nalezneme analýzu dotazníkového šetření, do kterého bylo zapojeno celkem 453 respondentů z celkem deseti zemí současné Evropské unie. Dalekosáhlé následky pro Evropu budou mít hlavně sociální a ekonomické důsledky spojené se stárnoucím obyvatelstvem. Populační stárnutí je ovšem také indikátor sociálního a hospodářského rozvoje, neměli bychom se tedy omezovat pouze na negativní interpretaci jeho projevů.