„Za hranice všedních dnů“ normalizovaného Československa – cestování v Československu v sedmdesátých letech 20. století - Lehmanová, Zuzana; Szobi, Pavel, 1983-; Jakubec, Ivan, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Diplomová práce se věnuje rozvoji a významu zahraničního cestovního ruchu v socialistickém Československu se zaměřením na 70. a 80. léta. Období tzv. normalizace představuje specifickou éru v dějinách Československa, která se na jedné straně vyznačovala pokračováním politického útlaku -- jako reakce na Praţské jaro, ale zároveň to bylo také období růstu ţivotní úrovně a zvyšováním volného času obyvatelstva. V první části své práce se věnuji především vymezení postavení cestovního ruchu v metodologickém rámci konzumní společnosti. Další části práce se věnuje legislativním překáţkám, kterými vláda komplikovala svým občanům výjezd do zahraničních zemí. Druhá část diplomové práce se věnuje vývoji aktivního a pasivního cestovního ruchu v Československé republice. Poslední část práce se věnuje cestovní kanceláři Čedok, které byla v Československu cestovní kanceláří největší, a jejím prostřednictvím se realizovalo největší mnoţství organizované turistiky. Diplomová práce je zpracována na základě materiálů z Národního archivu, dobové literatury a dobového tisku a na základě prací současných historiků.
Vedoucí práce: Pavel Szobi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses