Reformy penzijních systémů ve střední Evropě - Kubišta, Zdeněk; Smrčka, Luboš; Schönfeld, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2013)
Cílem práce je srovnání současných penzijních systémů v Německu, Rakousku, Polsku, Maďarsku, Česku a Slovensku. Jde jak o porovnání průběžných státních pilířů, tak popis strukturálních reforem, vznik 2. pilíře a způsob motivace občanů k využívání 3. pilíře. Práce krátce shrnuje historii a vývoj penzijních systémů na území střední Evropy. Práce zkoumá dotazníkovou metodou znalosti občanů dotýkající se penzijních systémů, způsob, jak na organizaci penzijního zabezpečení pohlíží. Dále se snaží zjistit, jak by měly být nastaveny parametry optimálního penzijního systému. Metodou analýzy získaných dat z knižních a elektronických zdrojů a dotazníkového šetření a jejich následné syntézy poskytuje náměty a doporučení dílčích úprav současného penzijního modelu České republiky, a to jak prvního průběžného pilíře, tak i druhého a třetího fondového.
Vedoucí práce: Luboš Smrčka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses