Analýza pracovních vztahů ve vybrané organizaci - Pípalová, Andrea (2014)
Práce se zabývá analýzou pracovní spokojenosti zaměstnanců v organizaci Y. Cílem práce je analýza zkoumané oblasti, respektive zjištění současného stavu zkoumané oblasti, zjištění slabých míst a navržení doporučení na zlepšení zjištěné situace. V teoretické části práce jsou vymezeny pojmy související s řízením lidských zdrojů, pracovní spokojeností a motivací. Dále jsou zde definovány faktory, které pracovní spokojenost ovlivňují. Praktická část je zaměřena na analýzu v konkrétní organizaci, ve které proběhlo dotazníkové šetření, na základě kterého byla navržena doporučení na zlepšení v oblasti pracovní spokojenosti