Analýza nástrojů pro ověření přístupnosti internetových stránek dle amerického zákona Sekce 508 - Novák, Jiří; Šedivá, Zuzana, 1961-; Tvrdíková, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Cílem diplomové práce je detailně porovnat nástroje ověřující přístupnost internetových stránek, přesněji ověřit jejich schopnost odhalit porušení přístupnosti dle pravidel amerického zákona Sekce 508 paragrafu § 1194.22 upravující způsob uveřejňování informací veřejnou správou na internetových stránkách. K analýze schopností nástrojů je využita připravená internetová stránka porušující všechna pravidla zkoumaného paragrafu. Na základě analýzy a jejích výsledků jsou testované nástroje ohodnoceny a určeno pořadí z pohledu úspěšnosti. Výsledky jednotlivých nástrojů a výsledné pořadí je hlavním výstupem této práce. Pro snazší proniknutí do předkládaného tématu je v teoretické části práce podrobně popsána přístupnost a vymezeny základní skupiny hendikepů ovlivňujících práci s počítačem. Teoretická část dále obsahuje detailní popis jednotlivých bodů zákona Sekce 508 sestávající z překladu originálního znění, výkladu významu pravidla a doporučení, jak pravidlo splnit. V praktické části je detailně popsána testovací stránka použitá pro ověření validačních nástrojů, popis a postup samotné analýzy spolu s komentovanými výsledky.
Vedoucí práce: Zuzana Šedivá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses