Optimalizace zdanění při převodu firmy mezi rodinnými příslušníky - Šlapáková, Hana (2014)
Práce je zaměřena na generační obměnu v rodinném podniku. Informuje o vývoji, postavení a přednostech rodinných podniků v ČR a ve světě. Dále se zaměřuje na sociologické a daňové překážky spojené s procesem transformace podniku. Zkoumá dopady přímých daní na varianty předání podniku provozovaného na základě živnostenského oprávnění. Hlavními variantami jsou převod na s.r.o., svěřenský fond, darování a prodej. Teoretické poznatky jsou aplikovány na konkrétní případ převodu rodinného podniku mezi otcem a synem.