Empirická analýza rysů akvírovaných podniků - Kachlík, Brian (2014)
Oznámení o akvizici veřejně obchodovaného podniku je zpravidla doprovázeno skokovým růstem ceny jeho akcií o desítky procent. Důvodem je, že akvírující celého podniku získá kontrolní vliv, díky kterému může podnik nasměrovat dle svých představ či využít synergických efektů. To minoritní akcionář udělat nemůže, a proto není ochoten za akcii zaplatit tolik jako nabyvatel kontrolního podílu. Diplomová práce analyzuje, zda minoritní akcionář může na dané prémii profitovat tím, že by na základě typických rysů pro akvírované podniky dokázal dopředu odhadnout, které podniky to budou. Práce je rozdělena na teoretickou a analytickou část. Teoretická část pojednává zejména o důležitosti prémie a její výše s ohledem na typ investora, a o motivech vedoucích k akvizici s ohledem na typ investora. Na základě poznatků v teoretické části je vypracována analytická část, ve které jsou testovány oborové akviziční vlny. Analytická část také zahrnuje analýzu individuálních akvizic a jejich důvodů, které jsou kategorizovány do skupin za účelem najít společné rysy.