KOMPARACE RESTITUČNÍHO PROCESU „CÍRKEVNÍHO MAJETKU“ DLE ZÁKONA Č. 428/2012 SB., A RESTITUČNÍHO PROCESU ZEMĚDĚLSKÉHO A LESNICKÉHO MAJETKU DLE ZÁKONA Č. 229/1991 SB., VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ. - Kopecký, Jan; Zeman, Karel; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Cílem diplomové práce je analýza a následná komparace "restitučního procesu církevního majetku" s restitučním procesem majetku zemědělského a lesnického. Je analyzováno a následně komparováno právní prostředí, institucionální zajištění, ekonomické důsledky pro stát, respektive státní rozpočty, a determinanty na rovnost oprávněných osob před zákonem v těchto právních režimech. Ačkoliv se otázkou "církevních restitucí" zabývaly s větším či menším důrazem všechny polistopadové vlády a s "restitucí církevního majetku" počítaly i mnohé zákony, zůstala otázka převodu majetku, který byl historicky ve správě církví, náboženských řádů a kongregací, nedořešena pro zásadní nejednotnost názorů politické reprezentace až do ledna roku 2012, kdy byl schválen zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi. Tento "restituční proces" bude výrazně a dlouhodobě ovlivňovat státní rozpočty České republiky a toto činí vybrané téma z národohospodářského hlediska velmi aktuálním. Teoretická část práce je založena na klasických ekonomických teoriích. Například: teorie vlastnického práva, teorie zájmových skupin a dobývání renty, teorie liberalizace, teorie vládního a tržního selhání, teorie transakčních nákladů, teorie o státních neboli rozpočtových a mimorozpočtových fondech a tak dále. Tato část se také zabývá teoretickou charakteristikou transformace centrálně plánované ekonomiky na ekonomiku tržní, zběžně se věnuje čtyřem pilířům transformačního procesu, především pak změnám vlastnických práv, jejichž stěžejní součástí je restituční proces. V praktické části je analyzováno právní prostředí a institucionální zajištění "restitučního procesu církevního majetku" a restitučního procesu zemědělského a lesnického majetku. Dále jsou zkoumány základní parametry restitučního procesu, kte
Rovněž je provedena analýza ekonomických dopadů na státní rozpočty a determinanty na rovnost oprávněných osob před zákonem. Závěrečnou kapitolu praktické části tvoří komparace výše uvedených analýz.
Vedoucí práce: Karel Zeman
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses