Spojenectví malých a velkých států na příkladu USA a Izraele. Aliance jako cesta k vyřešení izraelsko-palestinského konfliktu. - Voltornist, Valeriya; Druláková, Radka, 1973-; Werner, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Spojenectví je v současné době považováno za jeden z nejzajímavějších nástrojů ovlivnění mezinárodní politiky. Americko-izraelské vztahy v kontextu izraelsko-palestinských sporů jsou hlavním tématem předkládané bakalářské práce. První kapitola se bude zabývat definováním pojmu spojenectví, okolnostmi jeho vzniku, klasifikací typů tohoto nástroje zahraniční politiky a také zkoumáním alianci v obecné perspektivě a ve vztahů k malým státům. Druhá kapitola je věnována bezpečnostním aspektům americko-izraelského spojenectví, přičemž důraz je kladen na rozbor této formy spolupráce v kontextu jednání mezi Izraelem a Palestinou. Třetí kapitola se bude zaobírat problematikou vztahů mezi spojenci ve veřejné dimenzi za použití analýzy průzkumů veřejného mínění pomocí dat, jež poskytují jednotlivé agentury. V poslední části bude rovněž zmíněn dopad izraelské lobby na formování veřejného postoje Spojených států vůči Izraeli. Cílem práce je určit, zda typ spojenectví mezi USA a Izraelem napomáhá vyřešení izraelsko-palestinského konfliktu či naopak situaci komplikuje.
Vedoucí práce: Radka Druláková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses