Analýza vývoje daně z přidané hodnoty v České republice - Stárková, Hana (2013)
Cílem předkládané práce je analýza vývoje daně z přidané hodnoty od doby jejího zavedení po rok 2013. První část je zaměřena na teoretickou oblast daňové politiky a na vysvětlení základní terminologie týkající se daní obecně. V další části je popisován daňový systém České republiky. Stěžejní část práce tvoří poslední dvě kapitoly. První z nich, týkající se vývoje daňových sazeb, sumarizuje časový tok změn sazeb a s pomocí vybraných studií shrnuje, jaké mají tyto změny dopady na jednotlivé spotřebitele, na spotřebitelské ceny a na příjmy státu. Druhá kapitola se zaměřuje na problematiku daňových úniků, koncepci institucí zřízených pro boj s daňovými úniky a uvádí příklady významných daňových úniků, které byly v České republice odhaleny.