Problematika slumů a možnosti jejího řešení na příkladu Keni - Faltisová, Tereza (2014)
Tato diplomová práce je zaměřena na problematiku eliminace slumů v africké Keni. Ta v současnosti čelí obrovské výzvě -- zlepšení kvality života obyvatel slumů. I přes velké množství snahy vyvinuté na podporu slumů je situace v Keni nadále problematická a zdejší slumy se již rozrostly do takových rozměrů, že jim není lehké účinně, udržitelně a dlouhodobě pomoci. Diplomovou práci jsem rozdělila do třech na sebe navazujících kapitol. První kapitola je zaměřena na aktuální situaci v Keni. Zabývám se v ní zejména ekonomickým, politickým a sociálním vývojem země. Ve druhé kapitole charakterizuji slumy, jejich historii, přibližuji život jejich obyvatel a zamýšlím se nad příčinami jejich vzniku a následného dynamického rozrůstání. Třetí kapitola je pak zaměřena na samotné keňské slumy a konkrétní projekty, které se věnují řešením problematiky jejich eliminace. Mým hlavním cílem je pojmenovat příčiny, které vedou ke vzniku slumů, dále analyzovat, jakým způsobem je problematika slumů v Keni řešena, zda jsou konkrétní projekty efektivní a dlouhodobě udržitelné a také to, zda je vůbec možné situaci v keňských slumech dlouhodobě a udržitelně zlepšit.