Mocenský vzestup Číny v soudobých mezinárodních vztazích (případová studie) - Koudelková, Tereza; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Maslowski, Nicolas, 1972-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Diplomová práce se zabývá mocenským vzestupem Číny v soudobých mezinárodních vztazích. Tento vzestup představuje jednu z nejvýraznějších mocenských změn v mezinárodním systému v období po konci studené války a jako takový má velký význam pro celou oblast mezinárodních vztahů. Cílem práce je zhodnotit současný mocenský vzestup Číny a určit, zdali je tato země velmocí, která ovlivňuje mezinárodní systém. K dosažení cíle je zvolena dvoustupňová analýza, která vychází z realistické teorie a probíhá nejdříve na úrovni Číny jako státu a poté v rámci mezinárodního systému. Práce je rozdělena do šesti kapitol. První kapitola slouží k vydefinování teoretického rámce. Druhá až pátá kapitola se zabývají čínským mocenským postavením ve vojenské, ekonomické, politické a sociálně-environmentální dimenzi. Šestá kapitola analyzuje vliv Číny na mezinárodní systém v rámci případové studie současných čínsko-amerických vztahů. Práce dochází k závěru, že Čínu lze označit za velmoc, ale jedná se pouze o velmoc částečnou s omezeným vlivem na mezinárodní systém.
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses