Zlepšují dotace z OP Podnikání a inovace hospodářské výsledky firem? - Scholle, Jan (2014)
Předložená práce zkoumá efektivnost dotací ze strukturálních fondů Evropské unie. Jejím cílem je ověřit, zda dotace poskytnuté jednotlivým příjemcům přispěly ke zlepšení jejich hospodaření. Práce vychází z vymezení a pojetí dotací v ekonomické teorii a z empirických studií, prokazujících efekty dotací na ekonomiku. Dále analyzuje efekty dotací, poskytnutých v rámci Operačního programu podnikání a inovace, na hospodaření jejich příjemců v následujících letech po přidělení dotace. Analýza hospodaření příjemců dotací z tří vybraných "podprogramů" uvedeného operačního programu je provedena prostřednictvím nástrojů statistiky a regresní analýzy. Výsledky jsou konfrontovány s vývojem hospodaření firem z kontrolní skupiny, kterou tvoří neúspěšní žadatelé o dotaci. Práce dochází k závěru o pozitivním, avšak velmi slabém vlivu dotací na hospodaření jejich příjemců v následujících letech po přijetí dotace.