Zlepšují dotace z OP Podnikání a inovace hospodářské výsledky firem? - Scholle, Jan; Pavel, Jan, 1978-; Dufek, Luboš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Předložená práce zkoumá efektivnost dotací ze strukturálních fondů Evropské unie. Jejím cílem je ověřit, zda dotace poskytnuté jednotlivým příjemcům přispěly ke zlepšení jejich hospodaření. Práce vychází z vymezení a pojetí dotací v ekonomické teorii a z empirických studií, prokazujících efekty dotací na ekonomiku. Dále analyzuje efekty dotací, poskytnutých v rámci Operačního programu podnikání a inovace, na hospodaření jejich příjemců v následujících letech po přidělení dotace. Analýza hospodaření příjemců dotací z tří vybraných "podprogramů" uvedeného operačního programu je provedena prostřednictvím nástrojů statistiky a regresní analýzy. Výsledky jsou konfrontovány s vývojem hospodaření firem z kontrolní skupiny, kterou tvoří neúspěšní žadatelé o dotaci. Práce dochází k závěru o pozitivním, avšak velmi slabém vlivu dotací na hospodaření jejich příjemců v následujících letech po přijetí dotace.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses