Historický vývoj bytové politiky v ČR - Machulda, Petr (2013)
Cílem diplomové práce je analyzovat historický vývoj bytové politiky od konce druhé poloviny 19. do konce 20. století na území ČR a její vliv na vývoj bytového fondu. V teoretické části práce je nejprve popsán historický vývoj bydlení a jeho význam v životě člověka. Následuje oddíl věnovaný vývoji bytové politiky, jejím nástrojům a cílům. Další části jsou již zaměřeny na konkrétní historické etapy počínaje Rakouskem-Uherskem, kdy stát poprvé významněji zasáhl do oblasti bydlení, přes období I. Světové války, dále do meziválečné doby, II. světovou válku, etapu socialismu a dále do období transformace. Pro potřeby analýzy jsou využity dobové legislativní prameny, statistická data a zdroje zabývající se historickým vývojem ČR.