Co maximalizuje spotřební daň? Evidence z přirozeného experimentu - Hradečná, Anna (2014)
Nastavování daňové politiky patří mezi povinnosti politiků již od pradávna. Stejně tak dlouho se lidé zamýšlejí nad tím, zdali politici při nastavování daní sledují zájem veřejný, či svůj soukromý. V práci studuji tuto otázku pro odvětví alkoholických nápojů, regulaci jejich konzumace a výroby. Pomocí dvou statistických modelů, jednoduchého modelu částečné rovnováhy a modelu AIDS (Almost Ideal Demand System), odhaduji vlastní cenové elasticity poptávky po pivu, vínu a destilátech ve vybraných postsovětských republikách: Ázerbájdžánu, Gruzii, Litvě, Lotyšsku a Ruské federaci. Odhaduji lineární model se smíšenými efekty, kterým popisuji sílu a směr závislosti alkoholové politiky na vlastní elasticitě poptávky po alkoholických nápojích ve sledovaných státech. Výsledky analýzy naznačují, že politici v Ázerbájdžánu, Gruzii, Litvě a Ruské federaci nastavují alkoholovou politiku a daně z alkoholu převážně v souladu s hypotézou maximalizace daňového výnosu, zatímco politici v Lotyšsku spíše maximalizují volební hlasy. Očekávala jsem, že politici pobaltských států se budou chovat velmi podobně a že v porovnání s nimi budou ostatní studované státy více populistické. Moje očekávání se nepotvrdila.