Význam nestátních neziskových organizací pro integraci imigrantů do české společnosti - Sukopová, Hana (2014)
Tato diplomová práce se zkoumá roli, kterou hrají nestátní neziskové organizace v integraci imigrantů do české společnosti. Představuje aktivity těchto organizací, jejich spolupráci s dalšími aktéry, cílové skupiny a případná omezení. První část přináší základní přehled existujících modelů integrace a představuje multikulturalismus jako klíčový teoretický přístup v této práci. Druhá část práce je zaměřena na právní a finanční postavení nestátních neziskových organizací. Následně se práce zaměřuje na historii migrace do ČR a vývoj legislativy v této oblasti. Závěrečná část představuje případovou studii Integračního centra Praha, která odhaluje skutečný potenciál neziskových organizací na procesu integrace.