Využitelnost kanálu Dunaj - Odra - Labe pro říční dopravu v zemích střední Evropy - Zajíčková, Šárka; Zelený, Lubomír; Veselá, Klára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2014)
Tato práce analyzuje možný přínos kanálu Dunaj-Odra-Labe pro státy střední Evropy. Nezbytným krokem je zhodnocení významu vnitrozemské vodní dopravy v jednotlivých státech vymezené oblasti, stavu splavných toků a překážek bránících dalšímu rozvoji. Těmi jsou chybějící plavební stupně. V práci je věnován prostor historickému vývoji podpory průplavu Dunaj-Odra-Labe od prvních zmínek v roce 1700 až po rok 2014 a jeho zakotvení v právních předpisech. Poslední část se zabývá podrobným vyčíslením přímých nákladů, výnosů a z toho vyplývající návratnosti investic do stavby, přičemž se jedná o odhadované částky. Kromě těchto přímých existují ještě nepřímé náklady, které zahrnují kromě nezbytných oprav a údržby také externality. Z vyčíslení těchto externích nákladů, které vznikají z provozu každého oboru dopravy, je zřejmé, že pro vnitrozemskou vodní plavbu jsou v porovnání se silniční přepravou až šestkrát menší. Právě tento rozdíl by mohl být významnou konkurenční výhodou vnitrozemské vodní plavby.
Vedoucí práce: Lubomír Zelený
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses