Dopady regulace porodnosti na růst čínské ekonomiky - Skořepová, Kateřina (2014)
Se stejnou rychlostí, s jakou v Číně proběhla změna ekonomická, došlo také k zásadní změně demografické. V důsledku umělého a radikálního zásahu do vývoje populace se však postupem času začínají objevovat nové demografické jevy, které mohou mít vliv na čínskou ekonomiku a její budoucí vývoj. Cílem práce je zhodnotit potenciální dopady čínské regulace porodnosti na budoucí růst čínské ekonomiky. První část práce se zabývá populační teorií a populační politikou a dále pak vývojem populačního myšlení. Analytická část práce je zaměřena na konkrétní podobu a fungování regulace porodnosti v Číně. Dále jsou analyzovány změny demografických trendů a na základě predikcí jejich budoucího vývoje jsou vyvozeny možné hrozby pro čínskou ekonomiku. Tyto potenciální hrozby jsou následně hlouběji analyzovány a je navrženo jejich možné řešení. Je reflektováno také nedávné uvolnění politiky jednoho dítěte (plány z roku 2013) a zhodnocen jeho možný dopad na další prognózovaný vývoj čínské populace.