Energetická politika Číny a USA ve Střední Asii aktuální vývoj, trendy a problémy - Jelínková, Kristýna (2014)
Cílem práce je stanovit shodné i rozdílné rysy bezpečnostní energetické politiky Číny a Spojených států amerických ve Střední Asii. V úvodu práce je vysvětlen teoretický rámec energetické bezpečnosti. Práce popisuje přístup a nástroje energeticko-bezpečnostní politiky obou zemí nejprve v obecné rovině, strategický význam regionu Střední Asie pro obě země, a následně konkrétní aktivity obou zemí v regionu Střední Asie, které souvisejí s naplňováním jejich energetické bezpečnostní politiky. Práce se primárně věnuje ropě a zemnímu plynu a časově období od počátku 90. let 20. století do současnosti.