Dopady populační politiky Číny - Vargovčíková, Lucie (2014)
Diplomová práce se věnuje dopadům populační politiky Číny. Její obsah je rozdělen do tří kapitol. První kapitola pojednává o charakteristikách populační politiky z obecného hlediska. Je zde vysvětlen pojem populační politika a vymezení jejích typů a nástrojů. Dále jsou v dané kapitole popsány její světové podoby. Druhá kapitola se zabývá charakterizací populační politiky Číny, zejména pak historií a vývojem. Obsahuje také popis registračního systému "hukou" a výjimky z dříve již nastíněné populační politiky. Závěrem kapitoly jsou diskutovány dopady čínské populační politiky. Poslední kapitola diplomové práce je věnována problematice populačního stárnutí nejen z pohledu Číny, ale také přímým srovnáním této oblasti s Japonskem.