Personální stabilita obsazování funkcí v Parlamentu České republiky - Mareček, Jan Lukáš; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Kuta, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Diplomová práce se zabývá personální stabilitou Parlamentu ČR od vzniku samostatného státu v roce 1993. Autor vychází z předpokladu, že znovuzvolení zastupitelé se lépe orientují jak v organizačních, tak i procesních otázkách. Cílem práce je zjistit, jaké faktory měly a mají vliv na znovuzvolení zákonodárců, a jak se samotné znovuzvolení promítá do vnitřního uspořádání komor. Pomocí kvantitativní analýzy testuje autor hypotézu, zda je míra znovuzvolení v Senátu vzhledem k většinovému volebnímu systému s vyšší mírou personalizace volby vyšší než v Poslanecké sněmovně. Analogicky pak tento předpoklad testuje na případu výborů. Dále pak autor testuje, zda stávající výše volební účasti ovlivňuje výsledky parlamentních voleb, resp. míru znovuzvolení v obou komorách. Text je rozdělen do tří kapitol. Práce má klasickou strukturu směřující od teoretických východisek k empirické analýze.
Vedoucí práce: Jan Němec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses