Článek 8 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv - Havelková, Lenka; Grmelová, Nicole, 1975-; Spirit, Michal, 1943-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Tato diplomová práce s názvem Článek 8 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv má za úkol vymezit právo na respektování soukromého a rodinného života prostřednictvím judikatury Evropského soudu pro lidská práva. Práce se zaměřila na oblast registrovaného partnerství, přesněji, zda lze homosexuální pár považovat za rodinu ve smyslu článku 8 EÚLP, dále na problematiku dítěte a jeho biologických rodičů, resp. jestli má dítě právo na to, aby znalo své biologické rodiče, a na dodržování článku 8 Úmluvy ze strany České republiky se zaměřením, zda je větší problém s dodržováním práva na respektování soukromého nebo rodinného života. V prvních dvou kapitolách jsou vymezeny jednotlivé pojmy a nastíněn historický vývoj celé problematiky. Stěžejním bodem práce jsou poslední dvě kapitoly, kde je zvolený úkol řešen na základě výkladu vybraných relevantních judikatur ESLP. Z vyhodnocení judikatur vyplynuly odpovědi na nastavené otázky s tím, že se jedná o aktuální stav výkladu Úmluvy Evropským soudem pro lidská práva. Hlavním zjištěním je nutnost uvědomění si, že Úmluva jakožto "living instrument" se bude neustále vyvíjet v souladu s vývojem společnosti a z toho důvodu výsledky práce posuzují pouze současný stav, budoucí vývoj může být od uvedených závěrů odlišný.
Vedoucí práce: Nicole Grmelová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses