Hospodářský cyklus v zemích Visegradské čtyřky - Krausová, Iveta; Breňová, Lubomíra, 1948-2025; Skála, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2014)
Cílem diplomové práce je analýza hospodářského vývoje jednotlivých členských zemí Visegrádské čtyřky a následná komparace sledovaných ukazatelů. Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Polsko spojuje společná historie a společné úsilí překonat všechna úskalí ekonomické transformace a následně zahájit svůj hospodářský rozvoj v podmínkách tržní ekonomiky. Teoretická část práce vysvětluje a blíže charakterizuje vybrané makroekonomické ukazatele, na jejichž základě je následně vyhodnocován hospodářský vývoj zemí V4. Jedná se o hrubý domácí produkt a jeho jednotlivé složky, míru inflace, míru nezaměstnanosti, běžný účet platební bilance v poměru k HDP a veřejný dluh v poměru k HDP. Teoretická část dále obsahuje informace týkající se hospodářského cyklu, uskupení V4 a společné výchozí hospodářské podmínky daných zemí. Praktická část práce nejprve rozebírá vývoj jednotlivých zemí V4 samostatně po dílčích obdobích. Po podrobném rozboru hospodaření všech čtyř zemí následuje shrnutí doposud získaných informací a vzájemné srovnání hospodářského vývoje daných států. V závěru praktické části je nastíněn očekávaný budoucí ekonomický vývoj, aby bylo možné udělat si představu, kam dané státy směřují.
Vedoucí práce: Lubomíra Breňová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses