Efektivní sazby daní korporací v zemích EU - Josková, Renata (2014)
Tato práce se zabývá problematikou efektivních sazeb daně z příjmů korporací v EU v roce 2011. Cílem je komparace efektivních sazeb daně z příjmů korporací v různých odvětvích jednotlivých členských států EU měřených pomocí skutečné efektivní sazby daně. Další cíl spočívá v porovnání skutečných efektivních sazeb korporací EU s implicitními sazbami korporátní daně a v prověření, zda výše skutečné efektivní a implicitní sazby daně závisí na HDP v % EU-28, inflaci, velikosti podniku, nákladech na výzkum a vývoj či době odepisování strojů a budov. Rozdíly ve výši skutečné efektivní sazby daně existují nejen v jednotlivých členských státech EU, ale i v jednotlivých odvětvích. Při porovnání skutečné a implicitní sazby daně se hodnoty jednotlivých zemí v roce 2011 neshodují. Z výsledků provedené analýzy vyplývá, že jediným společným faktorem, který má vliv jak na výši skutečné efektivní sazby daně, tak i na výši implicitní sazby daně, je velikost podniku. U implicitní daňové sazby z příjmů korporací závislost na ostatních faktorech není prokázána. Skutečná efektivní sazba daně korporací je navíc ovlivněna HDP v % EU-28 a náklady na výzkum a vývoj. Míra inflace a doba odepisování strojů a budov jsou faktory, které nevykazují žádný vztah s oběma zkoumanými sazbami. Mezi skutečnou a implicitní sazbou daně korporací je dokázána rostoucí závislost.