Role OBSE při prevenci konfliktu - Staňková, Daniela; Matějka, Zdeněk, 1935 září 19.-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Tato diplomová práce se zabývá jedním z nejvýznamnějších nástrojů OBSE pro prevenci konfliktů -- Vysokým komisařem pro národnostní menšiny. Cílem práce je zjistit, jaké faktory působení Komisaře přispěly k odvrácení občanské války v Makedonii a naopak proč se nepodařilo předejít konfliktu v Kosovu. První část se zaměřuje na vysvětlení základních teoretických pojmů prevence konfliktů. Druhá kapitola se zabývá prevencí konfliktů v rámci OBSE, zvláštní důraz je kladen na Vysokého komisaře pro národnostní menšiny a je přiblížena jeho funkce, mandát a činnost. Obsahem třetí kapitoly je analýza a komparace působení Vysokého komisaře pro národnostní menšiny v Makedonii a v Kosovu.
Vedoucí práce: Zdeněk Matějka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses