Rozpočty EU a USA - Zlatníková, Tereza (2014)
Cílem této diplomové práce je prozkoumat rozpočty Evropské unie a Spojených států amerických zejména z hlediska teritoriální redistribuce finančních prostředků z těchto rozpočtů do jednotlivých členských státu a následně najít stejné a odlišné rysy. Zvláštní pozornost je věnována příjmovým a výdajovým stránkám obou zkoumaných rozpočtů, faktorům ovlivňujícím alokaci zdrojů a dopadu přerozdělení prostředků na ekonomiku jednotlivých členských států EU a USA. Práce je logicky rozčleněna do pěti kapitol. První kapitola se věnuje teorii, zbylé čtyři kapitoly vždy zkoumají dané téma v EU i v USA.