Krize eurozóny z pohledu teorie optimálních měnových oblastí - Sýkora, Filip (2014)
Tato práce zkoumá, zdali teorie optimální měnové oblasti potvrzuje odlišné charakteristiky jižních a severních států evropské Hospodářské a měnové unie (EMU) a ptá se, zdali je možné na základě této teorie doporučit rozdělení eurozóny na dva oddělené měnové bloky. Práce se v první části věnuje vývoji teorie optimální měnové oblasti s důrazem na navrhovaná kritéria a jejich vhodnost pro posouzení rozdělení EMU. Tato kritéria práce dělí jednak na ekonomická a politická a jednak na centrálně a decentralizovaně plněná. Práce následně zkoumá, jak tato kritéria plní členské státy EMU.