Krize eurozóny z pohledu teorie optimálních měnových oblastí - Sýkora, Filip; Němcová, Ingeborg, 1957-; Žamberský, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Tato práce zkoumá, zdali teorie optimální měnové oblasti potvrzuje odlišné charakteristiky jižních a severních států evropské Hospodářské a měnové unie (EMU) a ptá se, zdali je možné na základě této teorie doporučit rozdělení eurozóny na dva oddělené měnové bloky. Práce se v první části věnuje vývoji teorie optimální měnové oblasti s důrazem na navrhovaná kritéria a jejich vhodnost pro posouzení rozdělení EMU. Tato kritéria práce dělí jednak na ekonomická a politická a jednak na centrálně a decentralizovaně plněná. Práce následně zkoumá, jak tato kritéria plní členské státy EMU.
Vedoucí práce: Ingeborg Němcová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses