Reakcie medzinárodného spoločenstva na porušovanie ľudských práv počas argentínskej vojenskej diktatúry 1976-1983 - Baloghová, Andrea (2014)
Argentína sa vyznačuje dlhoročnou búrlivou históriou, v rámci ktorej sa často vyzdvihuje prelom 70. a 80. rokov, kedy v krajine vládla vojenská diktatúra junty. Pod zámienkou boja proti podvratným živlom sa armáda, polícia a tajné služby dopúšťali hrubého porušovania ľudských práv a základných slobôd ľudí, ktorí prejavili nesúhlas s režimom. Výsledkom je viac ako 30 000 zmiznutých ľudí (desaparecidos), 500 nelegálne osvojených detí a celé rodiny, ktoré dodnes žijú v tieni smutnej minulosti. Cieľom práce je analyzovať, do akej miery vybraní aktéri medzinárodného spoločenstva (konkrétne USA a Chile) o tomto vývoji v Argentíne vedeli, resp. aký postoj k nemu zaujali. Záverom práce je zistenie, či vlády týchto krajín operovali v určitom trojstrannom vzťahu, alebo boli tieto činy výlučne vnútornou záležitosťou argentínskej vlády.