Měnová politika a problém cenových bublin - Šperl, Adam (2014)
Cílem této práce je ukázat, proč je tak těžké najít odpověď na otázku, zda by neměla měnová politika zahrnout do měnově-politického pravidla ceny aktiv, a tím přispět ke zvýšení finanční stability, protože může například zamezit vzniku cenových bublin. Problematické je však již samotné vymezení, tak identifikace cenových bublin, a to i ex-post. Zdá se, že zahrnutí cen aktiv do měnové politiky může snížit variabilitu výstupu, a to za cenu zvýšení variability inflace. Podmínkou je schopnost ovlivnit ceny aktiv pomocí měnové politiky a také včasná identifikace nerovnováhy. Dále je na empirických datech České republiky a USA ukázáno na příkladu krize z roku 2008, že centrální banky mohou využít varovných signálů z trhu aktiv (např. nemovitostí). Současné řízení cenové stability nezaručuje v žádném případě stabilitu finanční. Makroobezřetnostní politika spolu s do určité míry diskreční měnovou politikou představují reálnou a pravděpodobnou trajektorii budoucího vývoje hospodářské politiky v podobě nového rámce péče o finanční stabilitu.